Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранният съвет се събира извънредно

На срещата ще бъдат обсъдени икономическите мерки, свързани с пандемията. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание в петък, 1 октомври в Министерския съвет. На срещата ще бъдат обсъдени икономическите мерки, свързани с пандемията. 

Първата точка в дневния ред е проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, и на самоосигуряващи се лица, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Става въпрос за нов вариант на мярката „Запази ме“. Тя се отнася до временно ограничените икономическите дейности, чиито работници могат да получат компенсация  от държавата заради това, че са в неплатен отпуск. 

От 1 aпpил .влязoxa в cилa пpoмeнитe в мяpĸaтa, ĸoитo peглaмeнтиpaт пpaвoтo нa ĸoмпeнcaция зa нe пoвeчe oт 60 дни в paмĸитe нa 2020 г. и зa нe пoвeчe oт 90 дни в paмĸитe нa 2021 г. зa пepcoнaлa, пoлзвaл нeплaтeн oтпycĸ във вpъзĸa c нaлoжeнитe пpoтивoeпидeмични oгpaничeния.

В петък ще бъде обсъден и проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение за  продължение на мярката 60/40. Както и проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за попечителските съвети на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и за консултативните съвети на фондовете за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във