Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранният съвет отново търси съгласие за мерките в подкрепа на икономиката

Партньорите в Националният съвет за тристранно сътрудничество ще заседават отново, след като вчера не успяха да постигнат съгласие по предложената от кабинета мярката за компенсиране на фирмите, спрели работа заради епидемията от  коронавирус.

Предложението е държавата да осигури 1 милиард лева за 60% от средствата за заплати, за да запази заетостта на половин милион души за срок от три месеца. Заседанията се провеждат онлайн. 

Основните спорове по проекта на правителственото постановление за компенсиране на работодателите, спрели работа заради обявеното извънредно положение, са за начина, по който се определя кой има право на такива компенсации.

Бизнесът и синдикатите предлагат те да важат за всички сектори по определени икономически критерии. Такъв критерий например е спадът на продажбите с 20-25 процента.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви в интервю за БНТ, че очаква днес да се постигне съгласие със синдикатите и работодателите. Той подчерта, че мярката не е насочена към бизнеси, а към работни места. "На калпак никога не е добра идея. Тези хора, които се занимават с култура, и които по някакъв начин са се докоснали до държавата, това, което мога да ги уверя, е, че ангажиментите поети от бюджета на Министерство на културата ще бъдат изпълнени”, увери той.

„Тези, които са самоосигурени - нека така да ги наричаме, и свободните професии, обсъждаме го, те също биха  могли да се включат към тази схема със заетите в неплатен отпуск и да получават, за колкото е времето на кризата, безлихвени заеми, които в последствие, разбира се, ще трябва да връщаме", допълни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във