Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранката се заема с индустриалния ток след Нова година

Социалните партньори ще обсъдят шоковото поскъпване на индустриалния ток след Нова година. Това стана ясно по време на днешното редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БГНЕС.

Предложението на синдикатите беше цената на тока, който се търгува на енергийната борса, да се разгледа като допълнителна точка извън планирания дневен ред. Вицепремиерът Марияна Николова обаче е категорична, че толкова сериозна тема не може да се вмести набързо в една точка „Разни“. Освен това има процедура, която официално да се призоват членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

До искането на бизнеса да се разгледа цената на индустриалния ток се стигна, след като от началото на месеца бяха регистрирани драстични скокове от над 300% в търгуваната цена което, принуди някои предприятия в Стара Загора да намалят производствените, а други направо да спрат работа. С призив към премиера Бойко Борисов за спешни мерки срещу шоковото поскъпване на ток излязоха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В писмо сдружението недоумява за неаргументираното повишение на цената на тока, която се търгува на платформите на Българската независима енергийна борса. „
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във