Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранката се събира извънредно заради мярката 60/40

Националният съвет за тристранно сътрудничество - представители на властта, бизнесът и синдикатите,  ще проведе извънредно онлайн заседание на 5 октомври, понеделник, от 14.00 ч. Ще бъде обсъден проект на Министерски съвет за продължение на мярката 60/40).

"Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината, като ще има нови облекчения за работодателите", съобщи социалният министър Деница Сачева в парламентарната социална комисия. За работодателите, ползвали до момента мярката, няма да има необходимост да подават наново документи.

Ще подават само списъчен състав на служителите, за които кандидатстват, ще се взема под внимание осигурителният доход за месец август. 

Постановлението на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение урежда, че когато работодател вземе решение за преустановяване на работата в своето предприятие, независимо дали на цялата, на част или на отделни служители, или при въвеждане на непълно работно време, за него възниква правото да получи като компенсация част от дължимите от него към служителите му трудови възнаграждения. Постановлението дава определение на „компенсация“ именно като сума за изплащане на трудовите възнаграждения на работници и служители за запазване на тяхната заетост при преустановяване на работата или при въвеждане на непълно работно време.

Тази компенсация, която работодателите могат да получат, се равнява на 60% от размера на осигурителния доход и осигурителните вноски за сметка на работодателя (бел. ред: съгласно изменения в закона, влязло в сила на 09.04.2020 г.) на работниците и служителите, наети по време на извънредното положение и на които трудовото правоотношение не е прекратено. Тя може да бъде получавана от работодателя за срок до 3 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във