Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранката обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване

Марияна Николова

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание, свикано от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

С измененията се регламентира фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб на осигуряване. Уреждат се и трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове (УПФ) – пожизнената пенсия за старост, разсроченото изплащане на средствата по индивидуалната партида и еднократното изплащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените лица. Изрично се предвижда, че гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв. Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Били са направени и множество предложения за промени в проекта, съобщават от правителствената пресслужба.

Социалните партньори принципно подкрепят законопроекта, с изключение на КТ „Подкрепа“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във