Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранката обсъди мерките за възстановяване от кризата

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание, свикано от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Плана за възстановяване и устойчивост.

Бяха представени основните акценти и параметри на четирите стълба на Плана – Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Социалните партньори изразиха позиции си по съответните структурни елементи на Плана, като направиха конкретни предложения и бележки по текстовете на проекта и предложения за обвързване на Плана с Националното тристранно споразумение, съобщават от правителствената пресслужба.

В хода на дискусията бяха обсъдени предвидените мерки за икономическо и социално възстановяване от кризата – пазара на труда, насърчаване на икономиката за осъществяване на трансформация към климатична неутралност, управлението на инвестициите в съответствие с принципите на партньорство при инвестирането на средства от ЕСИФ.

Допълнително социалните партньори обсъдиха постъпило предложение от КНСБ и АИКБ за изменение и допълнение на Кодекса на труда за принудителния престой не по вина на работодателя при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, както и за регламентиране на компенсации за работниците и предприятията при принудителния престой.

По-рано днес от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заявиха, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия.

От КРИБ заявяват, че трябва да се предвидят повече целенасочени мерки, с по-сериозен бюджет, които да са в подкрепа на бизнеса.

С критични бележки излязоха и от Българската стопанска камара, и от КНСБ.

В никакъв случай не трябва да се допуска сценарий, в който планът ще се превърне просто в план за усвояване на средства, се казва в становището на Българската стопанска камара.

От КНСБ са на мнение, че трябват ясни критерии за разпределение на средствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във