Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранката не постигна съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните

S 250 9dfb9712 4f01 44e9 8849 14dcb57fa36b
S 250 10ee5f35 9a90 4929 9e9a 212429f7d438
S 250 e9b01b90 efc5 4516 97ca c8a13652c959

Социалният министър Деница Сачева обяви, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист. Министърката отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Днес бизнесът, синдикатите и държавата не постигнаха съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листова, ще продължат дискусията на следващо заседание.

От 7 на 11 са нараснали дните боледуване за всеки, нает от 2011-а до 2019 г., при условие че две трети от работещите не вземат нито един болничен през годината. Това обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Средно европеецът боледува 6 дни.

Пред Националния тристранен съвет, където се обсъждат мерки за ограничаване на злоупотребите, Велев отхвърли позицията на държавата, че не желае да плаща за своя сметка първите три дни боледуване, както и не приема предложението на бизнеса - да се въведе наказание за работника, ако се докаже измама.

"Казват: "Ама те синдикатите са против и затова няма да ги приемем", защото няма режим "лов и риболов". Няма и режим "събиране на реколта", и "ремонт на покрив" или "екскурзия в Гърция". Когато очевидно има такъв случай, следва да има наказание и наказанието не може да бъде само в деня, в който е заловен, да не му се плати болничният", аргументира се Велев.

Експертът от КТ "Подкрепа" Валери Апостолов категорично възрази на Васил Велев. "Няма никаква риба, никакви гъби и никакви ловни излети на работниците и служителите, нито са крадци, както чухме преди малко тези тежки и безпочвени обвинения. Данните за болничните дни около празниците са четири пъти или 400 процента по-малко, отколкото през другите периоди", обясни той.

Бизнесът повдигна темата в края на миналата година и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите три дни боледуване, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на НОИ показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 милиона лева, през 2018-а са достигнали 500 милиона лева.

За НОИ разходите нарастват с 82 процента за деветгодишния период, а за бизнеса - със 130 процента, но най-голямата тежест се пада на болничните листове с продължителност между 8 и 30 дни.

Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами.

В същото време се предлагат извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната "Гранична полиция" да проверява в регистъра на болничните и при издаден такъв да се уведомява НОИ.

Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии. Наред с това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите три дни боледуване.

"Тази политика би струвала около двеста милиона допълнително.  Бюджетът е ограничен, ние сме държавата с най-ниски данъци. Същевременно бюджетът ще има определена еластичност, която вече е изчерпана и просто механично прехвърляне плащането на тези три дни от работодателите на НОИ - как това помага служителите да си седят на работните си места", заяви министър Деница Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във