Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тристранката не подкрепи промените в медицинската експертиза

Националният съвет за тристранно сътрудничество, който включва правителството, синдикатите и бизнеса, не подкрепи предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за медицинската експертиза.

Съветът бе свикан след поредица от протести на хората с увреждания, според които сегашният регламент ги ощетява. Идеята на здравното министерство е съпътстващите заболявания да се вземат предвид по-лесно при определяне на процента намалена работоспособност. Сега при изчисляване водещо е основното заболяване. Предложението е хората да получават 20% за съпътстващи заболявания, ако имат поне две диагнози с над 50% неработоспособност. До промените се стигна след направен анализ на действащата в момента наредба, която е в сила от август миналата година, както и след протести на хората с увреждания.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България единствено застана зад промените, като от организацията се аргументираха с това, че те се правят в името на по-добрата оценка на здравословното състояние на хората с увреждания. Работодателите и синдикатите настояват за въвеждане на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето /ICF/. Здравният министър Ананиев каза, че правителството върви в тази посока, като дори експерти от СЗО вече са били у нас да ни консултират как да я въведем. Опитът на другите страни обаче показва, че са необходими между 3 и 5 години. 

Конфедерация на труда  "Подкрепа" не подкрепи промените, като ги обявиха за недостатъчни и поискаха не поне две, а едно заболяване с поне 50 процента да дава право на допълнителни 20 на сто от съпътстващите. БСК смята, че с предлаганите промени ще се увеличи броят на хората с над 50 на сто трайно намалена работоспособност (влошена функционалност и трайни увреждания), както и разходите за сметка на пенсионно-осигурителната система и социалното подпомагане. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във