Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трябват между 8 и 9.5 млрд. евро за довършването на АЕЦ "Белене"

Допълнително между 8 и 9.5 млрд. евро инвестиции са необходими за завършване на проекта АЕЦ "Белене", изчисляват от строителното обединение "Булатом". Експертите й обясняват, че при изграждането на тази централа структурата на необходимия капитал трябва да бъде (без значение кой е инвеститора – българската държава или частен инвеститор) 30% собствен капитал и 70% привлечен капитал. Привлечените пари следва да се осигурят чрез кредит  –  с период за връщане от 25 години и гратисен период от  8 години (това е периода на времето, необходимо за изграждане на блокове и въвеждането им в търговска експлоатация). Тази реалност се допълва от вече похарчените средства от българската държава за този проект, които са в размер на 1.5 милиарда евро (тези средства могат да бъдат представени като собствен капитал на българската държава, ако тя реши да участва в проекта) и таванната цена, определена от правителството в обявената процедура от 10.5 милиарда евро.

Двата блока в АЕЦ Белене при пълно натоварване ще могат да произвеждат годишно около 16 милиона МВтч. ел. енергия. Защитната цена на проекта е 60 евро на МВтч, т.е. финансовият приход  към централата на годишна база ще бъде около 960 милиона евро.

Финансовият модел допуска (както е практиката в момента), че експлоатационните разходи възлизат на около 350 млн. евро годишно (експлоатация, ремонти, ново гориво, отработено гориво, фондове за извеждане от експлоатация и др. разходи), обясняват от "Булатом".

При тези разходи, за поддръжка и експлоатация на бъдещия собственика ще му остават около 610 млн. евро годишно за връщане на взетите заеми и възстановяване на използвания собствен капитал, което при тези цифри може да стане за 14-15 години.  При по-висока борсова цена на ел. енергията, разбира се, този срок може да бъде по-кратък. 

В същото време знаем, че срокът на експлоатация на тези съоръжения е 60 години.

В момента борсовата цена на електроенергията е 55 евро за МВтч, а през 2028-2029 година тази цена се очаква да бъде над 60 евро на МВтч, т.е. централата спокойно ще може да работи на  борсовия пазар.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във