Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трябва времеви график за затваряне на въглищното производство

Полагаме всички усилия за активизиране подготовката на териториалните планове и за изготвяне на адекватни оценки на икономическите и социалните ефекти от прехода по Зелената сделка и заетостта в енергийно-интензивните региони. Това каза заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на кръглата маса "Справедлив преход и индустриална модернизация в България", организирана от Института за устойчив преход и развитие. За да може да се структурира плана за справедлив преход трябва да се определи времеви график за затваряне на въглищното производство. Това пък ще направим по-ясни стъпките за трансформацията, както и започването на преговори с местните власти и със синдикатите за преквалификация, компенсация и инфраструктурно развитие на регионите.

Въглищните региони в България, и особено "Марица-изток", притежават огромен потенциал за индустрията. "Едновременно с прехода към нисковъглеродна енергетика ние искаме да развием този потенциал и да привлечем новите индустрии", отбеляза заместник-министър Петрова. Те ще осигурят по-висока добавена стойност, по-високи заплати и по-добри условия на труд, както и значителен икономически растеж за региона и страната. Тези два процеса трябва да вървят ръка за ръка, подчерта тя.

Така ще се осигури

трайна перспектива за въглищните региони,

които ще бъдат най-силно засегнати. Един от най-важните финансови инструменти в подкрепа на трансформацията е Механизмът за справедлив преход. Предвидените средства по Фонда за България са 1.1 млрд. евро в помощ на икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и за насърчаване на инвестициите, които са благоприятни за климата и околната среда в най-засегнатите територии.

Механизмът за справедлив преход

обаче трябва да работи в пряка връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, Многогодишната финансова рамка, Модернизационния фонд и други публични финансови инструменти, които да създадат привлекателна инвестиционна среда, посочва заместник-министър Петрова. 

Министерството на енергетиката работи с "ПрайсуотърхаусКупърс България" по проект за техническа помощ при подготовката на териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Компанията прави и оценка на допълнителни територии, в това число областите Хасково, Сливен и Ямбол. Световната банка пък си партнира с министерството в рамките на друг договор по подготовката на териториалните планове на още осем въглеродно интензивни региона - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище.

За съжаление много време е било изгубено в България

и доста от възможностите за привличане на публични и частни инвестиции са блокирани или забавени - поради отсъствието на стратегическата визия и адекватни реформи, "но ние сме максимално мобилизирани в работата си", обобщава заместник-министър Ива Петрова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във