Банкеръ Daily

Радан Кънев

Трябва ни строг контрол, за да не потънат 12 млрд. евро от Брюксел

Когато в нашата икономика, особено през държавната власт, влязат значителни средства, те много бързо, много лесно, намират своя път по отдавна разработени корупционни канали. Така голяма част от тези средства могат да се върнат в ръцете на политическата власт, но вече като нелегитимно финансиране на политици и политически партии. Това завърта порочния кръг, в който тези средства, отново по нелегитимен и непазарен начин, се изливат в медиийни канали и по откровено криминален начин се изливат в купуване на избори. Това заяви евродепутатът Радан Кънев по време на организирана от него онлайн видеоконференция на тема „Животът след пандемията – връщане към нормалното или ново начало”. Основната тема на разговора беше тази за възстановяването и трансформацията на европейската икономика след COVID-19 кризата и планът на Урсула фон дер Лайен за 750 млрд евро. Страната ни ще получи от тях около 12 млрд евро.

"Връщане към нормалното без ново начало означава връщане към негативните аспекти отпреди 1 година. Преди всичко тази криза ясно очерта нуждата от агресивна индустриална модернизация в Европа, възстановяване на търговската независимост на европейския континент. Кризата показа нуждата от технологично настигане от ЕС на неговите конкуренти", коментира Кънев и допълни, че е нужен силен контрол върху използването на европейските средства.

Съществуващите средства за контрол са недостатъчни, включително има нужда от засилване на институцията на Европейския главен прокурор.

Тиери Бретон, комисарят за вътрешния пазар, пък определи решението раздаването на това голямо количество пари с цел подпомагане на икономиката като исторически момент, но той посочи, че впоследствие отговорността за събирането на тези пари също ще бъде изключително голяма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във