Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три западни банки ще финансират сделката на "Еврохолд" за активите на ЧЕЗ

Българското дружество "Еврохолд" е привлякло финансиране от три западни банки за закупуването на активите на ЧЕЗ в България. Водени са разговори със седем кредитни институции, пет от които са изразили готовност да финансират покупката. Избраните три са в топ 10, става ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов, цитиран от чешкото издание "Лидове новини". Имената им не се назовават, тъй като все още не са приключили подписванията на договорите. Г-н Христов обаче категорично отрича каквито и да било намерения на холдинга да ползва руско финансиране.

Както "Банкеръ" вече писа, "Еврохолд" ще плати за активите на ЧЕЗ със собствени средства и кредит от западноевропейски банки. През април акционерите на "Еврохолд България АД" одобриха увеличение на капитала на компанията до 277 млн. лв. чрез емитирането на нови акции. По този начин холдингът може да набере до 154 млн. лева. Средствата ще бъдат използвани за подсилване на капиталовата позиция на групата. 

Преди това  "Еврохолд"получи екслузивни права за преговори за българските активи на ЧЕЗ в България, а чешкото дружество прекрати преговорите си с другите кандидати - "Инерком" на Гинка Върбакова и "Индия Пауър".

В рамките на сделката следва да бъдат продадени "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец", "Бара Груп".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във