Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три стратегически проекти отварят трафика в Пловдив

Пробивът под Централна гара в Пловдив, градската железница в града и повдигането на жп линията Пловдив - Карлово бяха водещи теми в разговора между кмета Здравко Димитров и заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. В срещата са участвали и заместник генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ по „Стратегия и инвестиции“ инж. Мария Генова, инж. Иван Бакалски от НКЖИ,  ръководител на проекта за модернизацията на жп линия Пловдив – Бургас и заместник-кметовете на Община Пловдив Пламен Райчев и Тодор Чонов. За изпълнението на проектите ще бъде изготвено и споразумение за сътрудничество.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще включи сред приоритетите си в следващия програмен период повдигането на жп линията Пловдив-Карлово в участъка между Централна гара Пловдив и жп гара Филипово. Администрацията ще предостави на НКЖИ общинските имоти, които попадат в зоната на трасето, да се изготви ПУП и да се определят броя и местата на евентуални бъдещи спирки. Повдигането на жп линията ще спомогне за разтоварване на трафика между район „Западен“ и район „Централен“, като ще даде възможност за развитие на алтернативен транспорт.

Дискутирана е била и готовността на НКЖИ и Община Пловдив за съвместна работа при

изграждането на бъдеща градска железница,

част от която ще е повдигнатия участък Централна гара – жп гара Филипово. Всички участници в срещата са се обединили около становището, че до 10 години тя ще бъде от първостепенна необходимост за облекчаване на трафика в града.

Относно пробива „Модър – Царевец“ заместник-министърът е заявил, че не бива да се затваря основна пътна артерия в посока юг-север без да са осигурени на гражданите други възможности за придвижване. Той е гарантирал, че реконструирането на Бетонния мост ще започне след като бъде пуснат пробивът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във