Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три страни от ЕС получиха плащания по Плана за възстановяване

Европейската комисия започна изплащането на средства по Плана за възстановяване на 3 август. Три страни-членки получават предварително средства на 13% от цялото договорено финансиране по плановете им. Това са Белгия, Люксембург и Португалия.

Люксембург получава 12.1 млн. евро. Очаква се страната да получи общо 93,4 милиона евро, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства, през целия живот на плана си.

Белгия получава 770 милиона евро предварително финансиране. Страната ще получи общо 5,9 милиарда евро, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства.

Предварителното плащане за Португалия е в размер на 2.2 млрд. евро. Очаква се страната да получи общо 16,6 милиарда евро през целия период на действие на плана си - 13,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 2,7 милиарда евро заеми.

Засега само България и Нидерландия не са внесли плановете си в Европейската комисия. 

Възможно е в даден момента страната ни да остане единствена в ЕС без представен и одобрен план в Брюксел. Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", например възнамерява да пренаписва Плана за възстановяване и устойчивост на България. Според Филип Станев от ИТН последната версия на плана, изготвена от служебния вицепремиер Атанас Пеканов, има много пропуски и се нуждае от нова редакция.

Чрез плана се очаква да бъдат разпределени 12.6 млрд. лв. безвъзмездни средства за България по европейския механизъм. Засега в нито една версия на плана не бе заложено страната ни да се възползва и от налични заемен ресурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във