Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи

Служебното правителство обсъжда три дати за затваряне на въглищните централи - през 2035 г., 2038 г. или 2040 г. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков. "Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините, трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори. Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започна да разработва", каза Живков пред БНР.

"Хранилището в Чирен е пълно около 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи. Едва през втората четвърт на 2022 година ще настъпи успокоение на цените на газа. Зависи и каква ще е зимата. В България нямаме дефицит на електрическа енергия и такъв не се очертава", увери министърът. 

Той очерта причините за рекордно високите цени на тока в Европа: "Нещата и в енергетиката се движат от основния принцип на свободния пазар - цените се определят от търсенето и предлагането. В Европа търсенето на газ е огромно вследствие на възстановяване на икономиките след COVID-19, темповете бяха неочаквани и това предполага повишено търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възстановяват и работят на пълни обороти. В Европа се получи дефицит на природен газ. Големите доставчици пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са огромни консуматори. В Европа хранилищата останаха по-малко пълни. Предвид идващата зима, за която се очаква, че ще е студена, цените също се повишават. Борсите отразяват настройката на клиентите и заради притесненията, че природният газ няма да стигне, цените се вдигат непрекъснато."

Живков подчерта, че най-потърпевши от резкия скок на цените на тока са малките и средните предприятия. "Битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това ги защитава от удара на високите цени", каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във