Банкеръ Daily

Министърът на икономиката Кирил Петков:

"Три морета" е възможност за привличане на нови инвестиции

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, организирана от Българска банка за развитие (ББР). 

Петков подчерта, че 12-те държави-членки на Европейския съюз, участващи в „Три морета“  представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, по думите му, има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Министърът на икономиката изрази мнение, че фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка, той сподели, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средни фирми и да им се даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес. "Координацията е не само необходима, тя ще изведе потенциала на региона на нивото, на което трябва да бъде", изтъкна той.

Министърът очаква в края на дискусията да има реални резултати и постигнати цели.

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата „Три морета“ създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона. Това заяви президентът Румен Радев, който откри конференцията.

Той изтъкна, че засилването на инвестиционния фонд към „Три морета“ и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът Румен Радев по повод приоритетите на българското председателство на „Три морета“. По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха „Три морета“, която страната ни ще домакинства тази година в София. Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство – свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. „Необходимо да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации“, посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът. Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите й партньори - САЩ, ЕК и Германия.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във