Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три министерства залагат на креативните и рекреативни индустрии

Сбирката на Националната художествена галерия е най-голямата музейна сбирка в страната, но не са осигурени за всички произведения подходящи за съхранение места.

Споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, съвместно с Министерството на туризма и Министерството на културата, подписаха тримата ресорни служебни министри. С документа се поставя официално началото на общи усилия за развитието на културните, творческите и рекреативните индустрии на България. Чрез споразумението се дава възможност за повишаване на конкурентоспособността в тези приоритетни за следващия програмен период бизнеси и индустрии.

Икономическият министър Даниела Везиева подчерта, че заедно с инициативата се сформира и Експертен консултативен съвет с участието на експерти от трите ведомства, бизнеса и неправителствените организации. Те ще разработват политики за развитието на тези индустрии. „Идеята е за скъсяване на диалога между бизнеса и институциите и да се позволи на тези дейности да кандидатстват самостоятелно по оперативните програми, както и да ползват всички финансови инструменти на пазара“, допълни министър Везиева. Тя изтъкна, че ще разчита и на агенцията за малки и средни предприятия, на Българската агенция за инвестиции, както и на търговските представители към Министерството на икономиката, за да може с общи усилия да се развие този бизнес и на международните пазари. Тези индустрии в световен мащаб са с изключително висок интензитет на растеж, а в нашата страна са все още прохождащи.

След подписването на споразумението, министрите връчиха грамоти на най-успешните проекти в сферата на културните, творческите и рекреативните индустрии в тематична област „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии” по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020.

 Наградени бяха „Кайф” ЕООД за проекта за облекло за екстремен туризъм от кевлар “КеvеХ”, „Студио Експозе” ООД - стартираща компания в областта на архитектурните услуги, „БГ НЮАНС” ЕООД - за проект за съхраняване на котленското килимарство, „Лофт Студио” ЕООД - за архитектурни и проектантски услуги с екологични елементи и материали, „Арт мозайкс” ООД - за производство на ръчно изработени мозайки, както и „Ауто про експерт” ЕООД, чийто проект се реализира с производството на състезателни автомобили за пистови и рали шампионати.

 

У нас има голям ресурс и разнообразие от туристически продукти

много археологически, етноложки, исторически забележителности, религиозни обекти и културни институции – музеи, галерии, читалища и много събития, свързани с нематериалното наследство, които се провеждат целогодишно.

В България целогодишно има богат културен, събитиен, фестивален туризъм, които привличат много посетители и едновременно с това обхващат широк спектър от дейности в сферата на изкуството, културното наследство и културните и творческите индустрии. 

Стратегия за интелигентна специализация трябва да добие нови измерения. Според министъра на туризма д-р Стела Балтова дигитализацията, изкуственият интелект и иновациите откриват пред нас изцяло нови възможности за развитие – като например да изградим виртуална реалност, която да пресъздава културно-историческото ни наследство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във