Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три министерства обединяват усилия за развитието на креативни и рекреативни индустрии

Националният археологически институт с музей

Министърът на икономиката Даниела Везиева, на туризма Стела Балтова и заместник-министърът на културата Борислава Танева са обсъдили възможността за подписване на споразумение, в което да се обединят усилията на трите министерства за развитието на креативни и рекреативни индустрии.

Договорени са конкретни стъпки и действия за осъществяването на съвместна дейност за извеждането на тези индустрии като приоритетни така да се подобри достъпа и възможностите за финансиране в културния, творческия и рекреативен сектор.

„Предлагаме новаторски подход към културните, творческите и рекреативните индустрии. Идеята е да направим работещ механизъм с конкретни стъпки и действия, за да приоритизираме тези индустрии“, казва икономическият министър. По думите й те са приоритетни в следващия програмен период, както и в Иновационната стратегията за интелигентна специализация 2021-2027 - в тях потенциалът за растеж е най-голям и следва там да бъде насочена подкрепата.

Стратегия за интелигентна специализация трябва да добие нови измерения. Според министъра на туризма д-р Стела Балтова дигитализацията, изкуственият интелект и иновациите откриват пред нас изцяло нови възможности за развитие – като например да изградим виртуална реалност, която да пресъздава културно-историческото ни наследство.

У нас има голям ресурс и разнообразие от туристически продукти, много археологически, етноложки, исторически забележителности, религиозни обекти и културни институции – музеи, галерии, читалища и много събития, свързани с нематериалното наследство, които се провеждат целогодишно.

В България целогодишно има богат културен, събитиен, фестивален туризъм, които привличат много посетители и едновременно с това обхващат широк спектър от дейности в сферата на изкуството, културното наследство и културните и творческите индустрии. „В рамките на тази среда, с участието си туристите и местното население сами създават култура и се превръщат в истинска част от нея, като привнасят и добавена стойност към този „творчески“ туризъм“, отбелязва министър Балтова.

Предстои подписване на споразумение, с което трите министерства поемат ясен ангажимент, който да гарантира устойчиви условия за настоящите и бъдещите креативни и рекреативни индустрии.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във