Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три мерки в стратегията за ликвидиране на Африканската чума в страната

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов представи Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС), съобщиха от агроминистерството. Документът беше обсъден с научната общност и ветеринарно-медицински експерти на дискусията в Тракийски университет в Стара Загора.

Три са категориите мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете, около които се обединиха всички участници. Първата е превенцията, т.е. регистрация на всички животни, подчерта заместник-министър Иванов. Втората е проверка от експертни групи на състоянието на всички свинекомплекси и ферми в страната, и третата - контрол на популацията на дивата източнобалканска свиня.

Превенцията, контролът и изкореняването са мерките, които се използват за профилактика и борба с всяко едно заразно заболяване по животните. А ролята и подкрепата на научната общност в изпълнението на всяка една от тези стъпки е изключително важна.

В стратегията на агроминистерството са залегнали предложения за законодателни промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност - улесняване идентификацията и регистрацията на животните и животновъдните обекти от типа "заден двор". Документът включва и предложение за създаване на фонд "Зоопрофилактика", който да подкрепя финансирането на дейността, свързана с епизиоотии в бъдеще.

Мерките за борба с АЧС, макар да са непопулярни, са необходими, тъй като това е заболяване, което няма аналог, както и лечение или ваксина, подчерта проф. дн Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. Стратегията включва оценка на ролята на животните в "заден двор", където говорим за сериозен масив от свине, отглеждани нерегламентирано и при отсъствие на всякакви мерки за биосигурност. Това ги прави потенциално опасни в условията на АЧС и налага разреждане на броя им, особено край свинекомплекси. Последваща стъпка по тази мярка е регистрацията на личните стопанства и внедряване на мерки за биосигурност. Друг важен елемент е проверката на системите за биосигурност в големите свинеферми от експертни групи. "Важно също е намаляване популацията на дивата свиня, като един основен източник на заразата“, допълни проф. дн Люцканов.

При проверки са установени негламентирани фамилни стопанства с по 100-200 свине, без никакви мерки за биосигурност, отбеляза и министърът на земеделието, храните и земеделието Десислава Танева. Африканската чума е бедствие за цяла Европа в момента. До този момент у нас са установени 30 огнища на африканската чума и са засегнати 126 хиляди свине. Последните две огнища са в Силистренска област. Общо 15 на сто от поголовието в свиневъдството е засегнато, изтъкна министър Танева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във