Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три компании проявили интерес към АЕЦ "Белене"

Китайската компания CNNC, френската "Фраматом" и на руската "Росатом" са заявили инвестиционен интерес към проекта АЕЦ "Белене". Това била достатъчна предпоставка парламентът да задължи енергийният министър да започне да води преговори, обяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов пред БНР.

Николов съобщи, че на днешното си заседание Комисията по енергетика в парламента ще разгледа правителствения доклад за бъдещето на АЕЦ "Белене". В него централната власт предлага три варианта - да не се прави нищо, оборудването да се продаде или да се търси стратегически инвеститор с условието да не се дава държавна гаранция и да не се поема ангажимент за изкупуване на тока.

Изграждането на атомната централа бе сред темите на срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Кремъл. На съвместния брифинг Путин заяви, че Русия е готова да се върне към АЕЦ "Белене", ако България реши да реализира проекта. Борисов пък посочи, че ще се търсят най-добрите условия при преговорите с потенциалните инвеститори.

Депутатът Валентин Николов на свой ред каза, че руската страна е желан инвеститор в проекта, тъй като цялата технологията за "Белене" е произведена от "Росатом".

По повод в Кремъл и обсъждането на проекта "Турски поток" Николов поясни, че ""Булгартрансгаз" не прави само реверсивна връзка с Турция, но и увеличава капацитета със съвсем нова инфраструктура, която в началото на другата година ще може да бъде използвана. "Тази тръба освен за руски газ, може да бъде използвана и за азербайджански газ", каза депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във