Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани с евросредства

Казичене е третото по големина село в България след Айдемир и Лозен. В близост до жп гарата на Казичене, между коловозите на релсовото трасе, се намира "Царската гара", построена от цар Фердинанд във виенски стил, богата с история и спомени.

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ). Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7.4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева.

Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.

За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София - Подуяне, е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Към момента е в ход обществена поръчка за избор на изпълнител с три обособени позиции за трите железопътни гари. Възложител на поръчката е НК "Железопътна инфраструктура", а крайният срок за подаване на оферти е 23 август тази година. Предвидено е строителните дейности за трите жп гари да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020-а.

Гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София - Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За миналата година по направлението са пътували над 1.4 милиона пътници.

Казичене е третото по големина село в България след Айдемир и Лозен. Казичене е разположено на изток от София, непосредствено до десния бряг на старото корито на река Искър, където се пресичат римският военен път между Белград и селището на мястото на днешния град Истанбул, наричан "Трояно", и пътят от Самоков до Ботевградското шосе.

В близост до жп гарата на Казичене, непосредствено между коловозите на релсовото трасе, се намира "Царската гара", построена от цар Фердинанд във виенски стил. Това е мястото, от което цар Борис ІІІ е започвал пътуванията си със собствения си локомотив, управляван от него. Оттук Фердинанд І напуска завинаги България вечерта на 3 октомври 1918 г., деня на неговата абдикация, който прекарва в усамотение в наблизо разположената резиденция "Врана". От същата тази гара по-късно младия цар Симеон II и останалите от царското семейство напускат страната.

Старата "Царска гара" е още един паметник на културата пред разруха, макар че дори сега в нея все още има нещо красиво и величествено. През 2009 г. кметът на Казичене - Антон Владимиров, я спасява от разрушаване, след като по негова инициатива сградата е регистрирана като паметник на културата. Но нищо друго не се променя и отгогава тя продължава да се руши и да губи битката с времето и нехайството на хората.

Построена е в началото на миналия век, когато цар Фердинанд закупува чифлика, към който е и тази земя. По спомените на някои на нея са слизали знатни особи като крал Джордж V и Александър I Караджорджевич, който идва на посещение в България седмици преди да бъде убит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във