Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три индустриални зони за седмица

Община Благоевград подписа Меморандум за изграждане на Индустриална зона. Документът бе парафиран от изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Антоанета Барес и временно изпълняващия длъжността кмет на общината Иво Николов. С това се дава началото по практическата реализация на мащабния проект, който се очаква да привлече редица български и чуждестранни инвеститори в района. 

Предвижда се зоната да започне да функционира  в близките година и половина. Тя ще бъде разположена върху 115 декара общински терен, който се намира в непосредствена близост до главен път Е-79. Очаква се местоположението й да привлече инвестиции от малкия и среден бизнес, включително и от чужбина, като целта е да се насърчава търсенето на високотехнологични производства и логистики с висока добавена стойност. Ще бъдат търсени инвестиции, които да осигурят добре платена и квалифицирана работна ръка за града. 

Преговорите по този проект са от една година, като община Благоевград е свършила изключително много работа до момента. Има осигурен пътен възел до терена, подстанция за необходимите мощности, наблизо е пречиствателната станция, остава само да се изгради инфраструктурата на самото място, е посочила Антоанета Барес.

Терените в бъдещия бизнес парк ще се продават на потенциалните инвеститори на минимални цени, а Национална компания "Инудстриални зони" ще гарантира, че те ще изпълнят проекта си. С тях ще бъдат пописвани договори, една от клаузите в които предвижда, че ако в рамките на три години не построят обекта си, терените ще им бъдат отнемани. Предвидени са и други мерки, за да не може недобросъвестни предприемачи да изкупят парцелите на минимални цени, а след това да ги препродават.

През изминалата седмица стана ясно също така, че индустриална зона, разположена на площ от над 8 дка, ще се изгради и в землището на Аксаково. Във Варна има остър дефицит на производствени площи, затова са обединили усилията си със съседната община - за създаване на по-добри условия за бизнес. Зоната е със стратегическо местоположение. Основните й предимства са лесният достъп до пристанището, близостта до автомагистрала "Хемус", жп  гарата и летището. 

Нова индустриална зона ще се оформи и западно от Велико Търново. Бизнес районът ще бъде създаден в посока към село Момин сбор, с паралелното строителство на магистрала "Хемус" и високоскоростния път от Русе до старата столица. Реализацията на двата приоритетни национални инфраструктурни проекта ще позволи разрастването на Западната индустриална зона, в чието цялостно обновяване община Велико Търново вложи над 1.6 млн. лева европейски средства,

Съвсем скоро предстои да влезе в сила и закон за индустриалните зони. Тези дни Министерството на икономиката обяви, че е изготвило съвсем нова стратегия за тях с идеята да се повиши инвеститорския интерес и да се улесни бизнеса като цяло. Според икономическия министър Емил Караниколов сдружението „Индустриални зони” вече е на печалба и тя трябва да се реинвестира в инфраструктура. Именно затова с вицепремиера Томислав Дончев са решили да изготвят специален норматив. Намеренията са в самите зони да се предоставят по-евтини услуги, като се ползва добрият опит на Чехия, Унгария и Полша.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък подчерта на форум през седмицата, че предизвикателствата, които стоят пред брашна, идват както от глобалната макроикономическа среда, така и от регионалните процеси. Според него на ниво глобални тенденции, касаещи търговския протекционизъм, има забавяне на сделките, както на Стария континент, така и в икономиката на други държави. „Позитивизъм обаче се наблюдава в регионален план, защото регионът на Балканите и Източна Европа е безспорен фактор на инвестиционната карта в Европа, а България е лидер по линия на макроикономическия пазар и без конкурент по отношение на кредитния рейтинг“, изтъкна зам.-министър Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във