Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Три язовира, чиито ремонти струват милиони, са празни

Служебният министър на икономиката Кирил Петков

Министерството на икономиката е извършило проверка на язовирите  "Пазар дере", "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4". Водоемите са празни, въпреки че са отчетени като завършени към 31 декември миналата година. По закон те не могат да бъдат завирявани. Това обяви на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков. Според него става въпрос за безстопанственост, тъй като протоколите не са завършени. 

"На 31 декември тези три язовира са предадени от държавната фирма "Монтажи" към "Държавната консолидационна компания". И до ден днешен те не са предадени към държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Това означава, че въпреки че всички пари по тях са платени, още не са влезли в експлоатация. По закон те в момента не могат да бъдат завирявани и в тях не може да има вода. По никакъв начин не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели. Това е безстопанственост – когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени", подчерта министърът. 

Два от язовирите са в Сливен, а третият – в Ловеч. Странното в случая е, че транспортните им разходи са едни и същи. Превозването на земна маса и бетон пък е ставало на завишени цени.

Петков обяви, че за язовир "Пазар дере" край Ловеч са похарчени 2,3 млн. лева. По думите му той не представлява опасност за хората с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта. "Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо шест месеца не е предала трите язовира за експлоатация и защо цените са на тези високи нива. Също така Агенцията за държавна финансова инспекция ще ги провери. Важно е тези язовири да влязат в експлоатация и да започнат да се използват", добави той.

Ремонтът на язовира „Пазар дере“ струва 2 350 000 лв., този на „Злати войвода 3“ – 1 913 000 лв., а на „Злати войвода 4“ – 547 000 лв.

Това са първите три проверки от общо 10-те, язовира, които министърът обяви, че ще провери. "Не е и моя работа, но реших, че тук има нещо по-странно, отколкото изглежда и затова най-доброто нещо е човек да извърши проверка. Когато видях същите празни, затревени язовири, разбрах, че проблемът е систематичен", изтъкна Кирил Петков.

Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с информацията, представена от служебния икономически министър. В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

В събота Министерството на икономиката публикува видео в YouTube. Министър Петков показа съоръжение в празния язовир "Пазар дере", направено от пластмасова бутилка, маркуч с електрически кабел. Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонта на водоема, обяви още тогава министърът.

Той е ремонтиран със средства, предоставени от Министерството на икономиката на Държавната консолидационна компания. Тя пък е възложила ремонта на държавната фирма "Монтажи", която е възложила дейностите на частни подизпълнители без конкурс. Цените на отделните дейности от този ремонт са били завишени, посочи инж. Петко Барзов, който е участвал в комисията по проверка на изразходването на средства от фирмата "Монтажи". 

Този случай беше представен от Петков като илюстрация на непрозрачното харчене на пари от държавните компании. Проверката на министерството беше насочена към харченето на парите за ремонти на язовири, отпуснати от предишното правителство през 2018 г. Става дума за 500 милиона лева, с които е увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания. Тя пък е подписала с дъщерното си дружество "Монтажи" поне 266 договора на стойност поне 631 милиона лева, изплатени авансово. То е възложило строителните работи на множество частни подизпълнители без конкурси, на които е платило авансово 50% от сумите.

Само 10 ремонта на язовири са изпълнени и приети. 18 ремонта са предадени от подизпълнителите, но не са приети досега от държавата. 51 ремонта са прекратени след допълнителни проверки, а 120 ремонта са на етап "открита строителна площадка".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във