Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три държави от ЕС плащат най-ниските данъци върху цената на газа

България е на трето място по най-ниски данъци и такси върху цената на природния газ в Европа, сочат данните на Евростат за първото полугодие на 2021 година. Най-ниски са допълнителните такси върху цената на газа в Румъния (2,9% от цената), следвана от Полша (3,6%) и България (4,4%). Според данните в Нидерландия ситуацията е напълно различна, тъй като там малко над 50% от цената на газа се формира от допълнителните данъци и такси.

Най-скъпият газ плащат компаниите във Финландия - близо два пъти повече от средното за ЕС, или 0,06 евро за киловатчас. Висока е цената още и за бизнеса в Нидерландия (0,04 евро) и Франция (0,034 евро). Най-евтин е газът за индустрията в Белгия - 0,022 евро за киловатчас.

При газа за бита цената е по-висока и достига 0,063 евро за киловатчас в ЕС. Само в три (Дания, Германия и Люксембург) от 23-те държави, които дават данни за цената, се регистрира ръст на цената в първите шест месеца на годината. Кипър, Малта и Финландия не дават данни за цената на газа за бита.

От данните е видно, че през първото полугодие най-съществено намаление на цената на газа за бита отчитат Литва (-22,7%), Словакия (-10%) и Полша (-9%).В Дания газът за домакинствата е поскъпнал с почти 19%, а в Германия - с 8,4% още преди началото на енергийната криза, обхванала ЕС в края на лятото. Причината за поскъпването на газа в Германия през наблюдавания период е повишението на таксите върху цената.

Най-скъп газ плащат домакинствата в Нидерландия (0,096 евро). Страната има местен добив, но цената е натоварена с множество данъци и такси - общо почти 64% от крайната цена на газа за бита се сформира от тези допълнителни тежести. А най-евтин е газът за бита в Литва (0,028 евро). Цената на газа за домакинствата в България е 0,368 евро за киловатчас, е видно още от данните на Евростат.

В момента на водещия европейски газов хъб стойността е 87 евро за мегаватчас. Това е с 8 евро по-малко в сравнение с търговията на 18 ноември, когато беше малко над 95 евро за мегаватчас. В началото на днешния ден цената за мегаватчас се понижи до малко над 83 евро, но впоследствие достигна 87 евро, предаде БТА.

Най-висока цена на хъба TTF през последните три месеца е регистрирана на 5 октомври, когато стойността за мегаватчас беше над 116 евро. След това започна постепенно понижение. За миналата седмица най-високата цена беше на 17 и 18 ноември, когато равнището превиши 95 евро за мегаватчас. Поскъпването на синьото гориво в края на миналата седмица бе свързано с отлагането на процедурата по одобрение на "Северен поток 2" в Германия. Това засили притесненията дали в Европа ще има достатъчно природен газ тази зима.

Вчера газовата борса в България - "Газов хъб Балкан", затвори в сегмент "в рамките на деня" с цена от 117 лева за мегаватчас при продадени 1000 мегаватчаса природен газ за деня. В сегмент "ден напред" природният газ с ден за доставка за неделя се продаваше на 165,44 лева за мегаватчас. За днес няма продадени количества природен газ. Днес ще се проведе вторият търг по Програмата за освобождаване на газ за 2022 г. на платформата за търговия на "Газов хъб Балкан". "Булгаргаз" определи начална цена за днешните търгове от 94,61 лева за мегаватчас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във