Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три четвърти от служителите у нас сменят работата си заради ниско заплащане

Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. Анализът на данните ще бъде представен днес.

Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта и търговията, посочи председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов пред БНР.

Най-често причина за доброволно напускане на работа е ниската заплата - в 73% от случаите, но не са за подценяване и останалите фактори, каза Камелия Петкова от Института по философия и социология на БАН.

"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя също се очертава като водещ мотив за напускане", допълни Петкова.

Проучването е проведено сред 2460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във