Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Три български компании са в топ 10 на най-губещите за региона

АЕЦ "Козлодуй" е сред отличниците

АЕЦ „Козлодуй“ е единствената българска компания, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 г., поставена на осмо място в класацията на SeeNews на най-големите бизнеси в Югоизточна Европа по общи приходи.  

Общо десет български компании влизат в класацията, а две влизат в челната десетка на тазгодишното издание TOP 100 SEE.  Седем от тях са от енергийния бранш, две са крупни търговци на едро и дребно и една е добивната компания.

Три от 10-те компании в класацията на губещите пари са български – „Лукойл Нефтохим“ (2-ра), Национална електрическа компания (6-а) и „Булгаргаз“ (9-а).

Автомобилната компания Dacia е най-голямата компания в Югоизточна Европа за пета поредна година, следвана от словенската Petrol и румънската OMV Petrom.

Класацията TOP 100 SEE е доминирана от Румъния с 54 участници, следвана от Сърбия с 13, надминавайки Словения, която тази година влиза с 12 представители. България и Румъния влизат в изданието съответно с 10 и 9 компании, докато Босна и Херцеговина и Северна Македония имат по един. Албания и Молдова все още нямат представители в класацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във