Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТРЕТОТО GSM-ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ НИ ЗАРАДВА СЛЕД ЧЕТИРИ ГОДИНИ

До 2005 г. в България ще влязат в употреба трето поколение мобилни телефони, а ИНТЕРНЕТ ще стане елемент от универсалните услуги, като по този начин ще се повиши ефективната конкуренция, предвижда стратегията на правителството за развитието на телекомуникациите през следващите четири години. Тя бе представена в сряда (4 април) от министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински, заместника му Алеко Константинов и главния секретар на ведомството и председател на съвета на директорите на БТК Гроздан Караджов.
В стратегията е заложено радиочестотният спектър да бъде преразпределен и през 2005 г. честотите за отбраната и сигурността да станат 32 на сто, а за граждански и търговски цели - 68 на сто. Днес 49% от честотите са предвидени за отбрана и сигурност, а останалите са за цивилни нужди.
Очакванията са до една година около 80% от страната да бъдат покрити от мобилните връзки на първия GSM-оператор Мобилтел заради конкуренцията на следващия го Си Би Ем. През 2003 г. ще се проведе търг и за трета GSM-мрежа, следствие на което мобилните и фиксираните връзки практически ще се изравнят по територия на покритие. Стратегията предвижда до 2005 г. 2 милиона и 800 хиляди българи да станат абонати на различните мобилни оператори. В момента те са около 700 хиляди. До края на периода достъп до автоматично междуселищно и международно избиране трябва да имат между 4 и 5 хиляди селища. Сега неудовлетворените молби за телефонен пост са около 480 хиляди.
Инвестициите във фиксираната и мобилните мрежи ще са изключително от частни компании, като приходите от обема на продажби в края на периода се изчисляват прогнозно на 3 млрд. лева. През миналата година те бяха милиард и половина. Малко над 400 млн. от тях се падат на единствения засега мобилен оператор МобилТел, а печалбата му след облагане с данъци ще е около 60 млн. лева. Колкото до БТК, тя обяви приходи от 800 млн. и печалба от 132 милиона.
България е телекомуникационен център на Балканите, осъществяващ стабилни връзки с всички съседни държави, изтъкна заместник-министърът Алеко Константинов. Преди месец обаче представители на Глобъл уан казаха на среща на ИНТЕРНЕТ-провайдърите, че лошите далекосъобщителни връзки гонят западните фирми от страната. Като пример те дадоха приватизирания с тяхно посредничество циментов комбинат Златна Панега, който нямал никаква ИНТЕРНЕТ-връзка с централата на немския собственик Хайделберг.
Според Гроздан Караджов през тази година приходите на доставчиците на ИНТЕРНЕТ у нас ще бъдат около 32 млн. долара. До 2003 г. постъпленията се планира да достигнат 56 млн. щ. долара, а до 2005 г. - 85 млн. щ. долара. Като проблем за увеличаването им се сочи, че персонални компютри в страната имат едва 4% от населението. Същият процент имат достъп до ИНТЕРНЕТ. очаква се до края на прогнозния период той да нарастне над четири пъти.
До 2003 г. ще бъде създаден нов Закон за далекосъобщенията. Това, по думите на министър Славински, се налага поради влизането в сила на седем нови директиви на ЕС, засягащи далекосъобщителните услуги.
До месец ще стане известна и чуждестранната компания, която ще се занимава с мениджмънта на БТК. Най-вероятно тя ще бъде избрана измежду британската Водафон, италианската Телеком Италия и немската Дойче телеком


С 50% процента по-ниски ще са цените на международните разговори с европейските страни през седмицата 10-17 април. Така БТК ще отпразнува падането на шенгенските визи за българите. Без намалението една минута струва 1.20 лв., а в първата свободна от визи седмица цената ще е 60 стотинки. В сила вече са и намалените цени от т.нар. великденски пакет на различни услуги, предлагани от българския телеком. Предполага се, че деловите среди ще се възползват най-вече от възможността да получат услугата ISDN заедно с терминален адаптор на цена от 300 лв. (без ДДС). Извън намалението само прокарването на ISDN струва спомената сума, а адапторът е още около 400 лв. по цени на дребно. По същество ISDN представлява една връзка за няколко вида услуги - телефон, факс, трансфер на информация и картина с качеството на цифровия пренос.
По време на Великденското намаление БТК ще предоставя достъп по комутируема връзка до ИНТЕРНЕТ с 25% намаление от действащите цени. Към това се включва и безплатно предоставяне на гласова поща (войсмейл) за абонатите с цифрови телефонни постове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във