Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Третият заместник на енергийния министър в топли връзки с бившия шеф на ДКЕВР

.

С трети заместник-министър се сдоби енергийният министър Теменужка Петкова, стана ясно от съобщение на правителствения пресцентър. Със заповед на премиера Бойко Борисов е назначен Николай Николов.

Любопитното е, че името му нашумя през 2013-а, покрай проверката на имотното състояние на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Тогава стана известно, че бизнесменът Николай Николов е продал на Семерджиев мезонет от 168 кв. метра в охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Проверката в Агенцията за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс, обаче показа, че цената на кв .метър е 1260 евро, т.е. за мезонет от 168 кв.метра цената би трябвало да бъде 211 680 евро, а не 90 хил. евро, колкото е платил Семерджиев.

По това време освен че е построил комплекса, фирмата, в която Николов е съдружник „Транзакта“, изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Купувачът на мезонета Ангел Семерджиев в качеството си на председател на енергийния регулатор е в конфликт на интереси, тъй като регулира тези дейности.

В биографичната справка на Николов пише, че той е магистър по право и по международни икономически отношения от УНСС. Членува в Софийската адвокатска колегия. Има над 19 години опит в областта на корпоративните финанси, сливанията и придобиванията, който е натрупал основно в „Прайсуотърхаус Купърс“ и „Транзакта“. Достига ниво „старши мениджър“ в „Прайсуотърхаус Купърс“, преди да основе „Транзакта“ през 2002 година.

Николов участва в множество проекти в частния сектор, включително в енергийната сфера, в България и региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във