Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трети уличен протест на "Артекс" в защита на "Златен век"

S 250 a6ed832b 3f8d 44b2 bcf9 03d68d48819d

Строителната фирма "Артекс" продължава уличните протести в опит да си подсигури дострояването на спорния проект "Златен век". Третата протестна проява се случва в т.нар. триъгълник на властта. Преди това от "Артекс" навестиха централите на регионалното министерство и ДНСК.

В началото на седмицата шефът на строителния контрол арх. Влади Калинов обяви, че ДНСК спира строежа. Причината - строителната площадка на сградата е открита на 11 януари 2010 г. и разрешението за строеж е изтекло. 

Сградата "Златен век" на "Артекс" е имала разрешение за строеж до 11 януари 2020 г. След този срок е изграден един етаж, който трябва да бъде премахнат, каза Калинов.

В средата на май ВАС разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административен съд – София град от ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача. Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 година. 

„Имаме стабилен административен акт. Това означава, че ВАС се е произнесъл и че заповедта на ДНСК е незаконна...Те твърдят, че нашето разрешение е до 2020 г. Освен това, те са ни спрели две години в съда, което означава, че тези две години, в които сме били в съда, а след това сме спечелили делото, трябва да се приспаднат. Те не взимат предвид този факт. Това е неетично”, коментират собствениците на "Артекс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във