Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трети сме в ЕС по-най-трудно започване на работа

Българи и румънци най-трудно започват работа, въпреки сравнително ниските нива на безработица в двете страни. Това става ясно от последните данни на Европейската статистическа служба "Евростат".

У нас през второто тримесечие на годината 11.9% от безработните са си намерили работа, при румънците ситуацията е сходна - 11.6% са започнали нова работа през разглеждания период. За сравнение през същото тримесечие на 2015-та делът на намерилите работа е бил съответно - 10.7% у нас и 17.7% в Румъния. Данните сочат, обаче че въпреки лекото подобрение българите сме на трето място в ЕС по най-трудно намиране на работа пред нас са само южната и северната ни съседки.

От всички хора в Европейския съюз, които са били безработни през първото тримесечие на 2016-та 63.2% или 12.6 млн. души са останали без работа и през месеците април, май и юни. Същевременно 3.9 млн. безработни са започнали работа.

През второто тримесечие на годината 1.2% от заетите в ЕС са загубили работата си, сочат още данните на "Евростат".

Сред държавите с относително най-ниска безработица, в които хората най-бързо си намират работа са Дания, Естония и Швеция. На обратния полюс с много високи нива на безработица, където хората трудно си намират работа са Италия, Гърция и Испания. Страните с високи нива на безработица, в които хората лесно започват работа са Кипър, Хърватия и Португалия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във