Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трети кабинет ще пренаписва Плана за възстановяване

Трето правителство ще редактира българския План за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно след срещата между премиера Кирил Петков и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Брюксел. От съобщението на правителствената пресслужба се разбира, че преработването на документа да отнеме две или три седмици.

"България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно. Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени средствата, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика", заяви министър-председателят.

Петков подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

Преди седмица Европейската комисия обяви, че е одобрила второ удължаване с един месец на срока за оценка на плана на България за икономическо възстановяване. Информацията от ЕК практически потвърждава, че страната ни едва ли ще получи предварителните плащания от над 1.3 млрд. лв. (13% от общия ресурс по плана, който е над 12 млрд. лв. до 2026 г.) в рамките на тази година. До тази ситуация се стигна, след като ГЕРБ не внесе своя вариант на стратегическия документ, който временният кабинет пое с идеята да коригира и надгради. В това време 18 страни вече са получили своите предварителни траншове, а Испания ще получи и първото редовно плащане по своя национален план. 

Българският план бе върнат с 43 забележки, които бившият вицепремиер Атанас Пеканов определи по-скоро като лесни за изчистване технически бележки. Пеканов обаче потвърди, че има два големи въпроса, които са значително по-трудни за разрешаване и по които е необходим консенсус в парламента. Става дума за бъдещето на въглищните централи и темата за върховенството на закона.

"Днес и Европейската комисия потвърждава това, което имахме като неофициална комуникация помежду ни. Планът за възстановяване и устойчивост е на финалната права, повечето компоненти са почти финализирани, но остават тежките въпроси и преговорите в сферата енергетика, както и техническите уточнения по отношение на контрола върху главния прокурор. Убеден съм, че новото редовно правителство ще успее да реши и тези последни въпроси, за да можем да се съсредоточим върху изпълнението на всички тези инвестиционни проекти и най-важното – реформите, които ще ни направят по-силни като държава", коментира в четвъртък (16 декември) бившият вицепремиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във