Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трериксрьосет е най-северната точка на Швеция и най-западната на континентална Финландия

Ново лявоцентристко коалиционно правителство начело с лидера на социалдемократите Анти Рине пое управлението на Финландия, след като президентът Саули Нинистьо го назначи официално. Финландската социалдемократическа партия спечели на парламентарни избори в средата на април с едва 17.7% от гласовете, поради което тя трябваше да търси партньори, за да може да управлява страната. Миналата седмица социалдемократите се договориха с четири по-малки партии по обща управленска програма. 

Анти Рине е първият ляв финландски премиер от 20 години. Той заменя на поста водача на "Финландски център" Юха Сипиле. Програмата на новото правителство предвижда повишаване на данъците и увеличаване на разходите за съхраняване на щедрата социална система на страната.
Репу̀блика Финла̀ндия е държава, разположена на Скандинавския полуостров. Тя граничи с Балтийско море на югозапад и с Финския залив на югоизток. Съседните ѝ страни са Швеция, Норвегия и Русия. На 6 декември 1917 г., малко след Октомрийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост, която е призната от правителството на Ленин.

По своите природни особености Финландия значително се различава от останалите снадниваски страни. Това е най-северната страна на европейския континент, тъй като на практика цялата ѝ територия се намира на север от 60-градусовия паралел, а 1/3 от нея е на север от полярния кръг.

Границите на Швеция, Норвегия и Финландия се срещат в една точка - Трериксрьосет, която е най-северната точка на Швеция и най-западната такава на континентална Финландия. Трериксрьосет може да се преведе като "каменна пирамида на три държави". Каменната пирамида е издигната през 1897 г. от правителствата на Норвегия и Русия (която администрира Финландия по това време). Швеция първоначално не признава тази граница, но през 1901 г. се съгласява и полага камък в пирамидата.

Традиционното ястие във Финландия е "калакуко" - ръжен хляб с рибен пастет.

През 1995 г. Финландия стана член на Европейския съюз.

България и Финландия са в двата края на европейския континент. Това донякъде ограничава връзките между двете страни. Въпреки това очакваме инвеститорите от Финландия да открият България и да проявят интерес да навлязат на пазара у нас, и особено на агропазара, с цел разширяване на търговския обмен между двете страни.

За момента двустранният стокообмен между България и Финландия е символичен – малко над 100 млн. евро в последните пет години, а и търговското салдо е отрицателно за нашата страна. През миналата година фирмите от двете страни са сключили сделки за 141.1 млн. евро, по данни от Министерството на икономиката. Все пак двустранният стокообмен за 2018 г. сe е увеличил с 30.3 процента. Износът към Финландия отбелязва увеличение от 34.1%, а вносът расте с 27.7 на сто.

Инвестициите също не са големи, но пък у нас присъстват някои от големите им фирми. Тук, например, е "Амер Спортс България" ЕООД в град Чепеларе, собственост на "Амер Спортс Холдинг" ГмбХ - Австрия, която е част от "Амер Спортс Корпорейшън" АД - Финландия. "Амер Спортс" е един от най-големите производители на спортни стоки и екипировка в света, по-популярен с търговските си марки Atomic, Salomon, Wilson, Suunto, Mavic, Arcteryx и Precor. Фирмата е собственик на фабриката за ски в Чепеларе от края на 2008 г., като постоянно инвестира в нейното разширение и модернизация. Финландската компания избра България за основен център за производство на алпийски ски и ски за дълго бягане с основни марки "Атомик" и "Саломон".

По данни на Българска агенция за инвестиции по-значителните инвестиции от северната страна са в областите - производство на контейнери, строителство, търговия, текстилна промишленост, недвижими имоти. Няма сключени сделки с финландски инвеститори за приватизация на български предприятия.

Сред водещите фирми инвеститори у нас са: TNT Suomi OY - куриерски/логистични услуги, "И.Н.А. Трейдинг" - търговия на едро с машини за текстил, облекло, кожи и кожени изделия и части за тях, "Нокиа - България" - телекомуникации.

Приоритетни сектори с потенциал за привличане на финландски инвестиции са информационните и телекомуникационните технологии, машиностроене, електротехника, аутсорсинг, дървопреработването и целулозно-хартиената промишленост, химията и био-технологиите.

През 2009 г. в София се учреди Българо-Скандинавска търговска камара, която обединява фирми от скандинавските страни, вкл. Финландия, които работят в България.

Разбира се, бизнесът не чака подкана от правителството и когато открие интересни алтернативи винаги се възползва от тях. И в момента се проучват различни възможности за сътрудничество между финландски фирми и организации и техни потенциални партньори в България, търсят се мерки да се насърчат финландските компании, които вече оперират у нас, както и да се популяризира тяхната дейност.

Предприемачите от тази скандинавска страна са предпазливи, когато когато става въпрос за бизнес, особено ако те все още не познават добре страната. Но, когато бъдат спечелени резултатите са налице. Неслучайно през последните две години две големи финландски компании инвестираха в България - логистичната Cargotec, и веригата ресторанти Hessburger, която предлага традиционни финландски бургери. От друга страна, присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. също е помогнало за подобряването на отношенията между страната ни и Финландия.

Софийската фирма "Хонка финландски къщи" е официален представител на финландската фирма "Хонка Ракене" - световен лидер в производството на дървени къщи тип "log house". Традицията на "Хонка" продължава вече повече от 50 години в над 30 държави по целия свят.  Фирмата предлага: проектиране; доставка; монтаж на къщи от масивни дървени греди.

Не можем да пропуснем и активно присъствие у нас на компанията "Сандвик България" ЕООД, специализирана в доставка на машинно оборудване, и партньор на множество български предприятия.

За развитието на бизнес отношенията и инвестициите е важно и взаимното опознаване между страните. Финландските туристи са сред най-платежоспособните, но държат изключително много на качеството на услугата и на обслужването. Поради ранното начало на местната учебна година (15 август), пикът на посещенията им в България е главно от средата на юни до средата на август, а също така и през зимния сезон, тъй като условията за ски-туризъм в страната са на относително ниско ниво поради географските и особености. Ключова характеристика на финландските туристи е, че те се влияят изключително много от положителни/отрицателни публикации в медиите и от мнението на близки и познати относно качеството на туристическата услуга и веднъж неудовлетворени по една или друга причина от дадена дестинация, те не биха я посетили отново.

Тенденцията през последните десет години обаче не е много обнадеждаваща. Намалява броят на финландците, които посещават страната ни.

Финландия има силна пазарна икономикаот промишлено-аграрен тип. Въпреки малкото си население от около 6 милиона души, страната има БВП на глава от населението над 34 900 щ.д., по-висок от средния за Евросъюза. В икономиката доминира секторът на услугите, следван от промишлеността и селското стопанство. Финландия е голям производител на електроника, машини, автомобили, дървен материал и химикали в световен мащаб въпреки отсъствието на големи запаси от полезни изкопаеми. Финландия е на второ място в ЕС по вложения във високи технологии и услуги, а външната търговия генерира 1/3 от общия ѝ БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във