Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Трейс ще участва в проекта Щутгарт 21

Трейс Груп Холд АД започна преговори, за да се включи в най-мащабния жп проект в Германия, назован Щутгарт 21 (Stuttgart 21), съобщиха от компанията. При посещението си в немския град председателят на съвета на директорите на холдинга - проф. Николай Михайлов, се е запознал детайлно с проекта. Той е имал срещи с възложителя и с някои от поканените за изпълнение компании и е обсъдил възможностите Трейс да бъде ангажирана в някои от тези проекти.


Щутгарт 21 е най-големият жп инфраструктурен проект не само в Германия, но е и един от най-големите за Европа в последните десетилетия. Изпълнението му започна през февруари 2010-а и ще улесни както транспортните комуникации в Южна Германия, така и придвижването по трансевропейския жп коридор, свързващ Париж и Виена. Той комбинира плановете за високоскоростни линии от Щутгарт до други немски градове с подобряването на регионалната инфраструктура. Проектът има и висока екологична стойност.


В сърцевината на проекта Щутгарт 21 е реконструкцията на централната гара в града и строежът на 57 км нови жп линии с 30 км тунелни участъци и 25 км високоскоростни линии. Щутгартската гара ще бъде заменена с нова подземна станция с осем коловоза. Реконструкцията и новото строителство на гарата, жп линиите и тунелите ще се изпълнят на два етапа. Одобреното финансиране за строежа до момента е 4.5 млрд. евро, а се очаква цялостната стойност на проекта да достигне 7 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във