Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Транзитната търговска зона" във Варна мина под крилото на Лукарски

С рокадата в контрола върху държавния дял над "Транзитна търговска зона" АД - Варна Министерството на икономиката разшири собствеността в капитала на държавните предприятия, които са под крилото му.  Това става ясно от решение на Министерски съвет от днес.

Основният акционер в "Транзитна търговска зона" сега е Министерството на транспорта, което държи 46% от капитала, заедно с други основни акционери като Българската търговско-промишлена палата, "Деспред" АД - София, Строително-техническа флот Варна и техническата флот "ООД - Варна, Gencom Ltd. и няколко други. Останалите акционери притежават останалите акции, които са по-малко от 5 на сто.

Прехвърлянето на управлението към Министерството на икономиката е във връзка с повишения инвестиционен интерес в района на "Транзитна търговска зона" АД, поясниха от правителствената пресслужба. Очакванията са с промяната да се позволи разширяване на пакета от услуги, които се предлагат на инвеститорите в района на Варна.

"Транзитна търговска зона" АД е търговско дружество с регистриран капитал от 1 млн. лева. Дейността му е свързана с транспортни услуги, логистика, обслужващи дейности в областта на международните превози и предоставяне на складови площи за съхранение на товари под митнически контрол.

Преди около месец правителството  прехвърли на министъра на икономиката и контролът над Българската банка за развитие. Мотивът беше, че по този начин ще се подобрят координацията и ефективността на прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия и да се повиши конкурентоспособността на българската икономика като цяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във