Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Транспортното министерство ще съдейства за авиолиния София-Скопие

Министърът на транспорта Николай Събев

Министерството на транспорта и съобщенията ще съдейства максимално бързо за откриване на самолетна линия между София и Скопие при заявен интерес от авиокомпания, която да извършва полетите.

Това уверение получиха представители на авиопревозвачите на среща във ведомството.

Няма правни пречки това да се случи, тъй като между въздухоплавателните администрации на двете страни има безсрочен меморандум за сътрудничество, който е подписан през 2015 г.

Представителите на авиокомпаниите изразиха принципен интерес като подчертаха, че бъдещето на авиолинията зависи и от развитието на икономическите отношения между двете страни. 

Вчера по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия транспортрият министър Николай Събев съобщи, че се обмисля тази възможност за самолетна линия.

"Премиерът иска да проверим какви са възможностите за пускане на самолетна линия от София до Скопие, което ще бъде проява на добра воля и облекчаване на възможностите за посещение между двете държави", заяви Събев по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

"Имаме интензивна подготовка и сме в преговори с различни самолетни компании, които биха изявили интерес'', подчерта той.

Министърът посочи още, че той също ще бъде част от правителствената делегация, водена от премиера Кирил Петков, чието посещение в Скопие се подготвя. Тогава ще бъде обсъден и напредъкът по изграждането на жп връзката между двете държава, допълни той. 

Пред депутатите от комисията Събев коментира, че се работи и по подготовката за среща между правителствени делегации на България и Румъния, която да бъде реализирана на ниво министри на транспорта. На нея двете страни се очаква да обсъдят възможностите за изграждане на по-добра транспорта свързаност помежду си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във