Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Транспортните организации нямат предства как ще работи тол системата

Кога ще влезе в сила тол системата – конкретен отговор на този въпрос като че ли все още няма. По думите на премиера от миналата година системата трябва да заработи на 15 януари. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пък заяви, че тол системата стартира на 6 януари.

Така или иначе очакванията са, че в хазната ще влязат 420 до 450 млн. лева приходи от тол за следващата година, посочи пред Би Ти Ви проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ.

„Аз бих казал, че от 14 месеца – откогато е създадено Националното тол управление, основната наша дума на целия екип е „работа”. Усилено се подготвяме за въвеждането на системата. Тя е важна за пътния сектор. Всички усилия и действия са организирани. Важно е, че потребителите трябва да са подготвени. За тежкотоварните камиони промяната е най-съществена”, подчерта проф. Асенов.

Бизнесът обаче има своите възражения. Според изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев отношението на правителството спрямо превозвачите е арогантно.

„В процеса на общественото обсъждане всички транспортни организации дадоха един куп предложения и становища и бяха приети нула. Когато ти не се съобразиш с бизнеса, не чуеш нито едно негово предложение, не го отчетеш като разумно, това за нас е арогантно отношение”, каза Арабаджиев.

"Нито един превозвач не знае как да си закупи бордово устройство, откъде да го закупи, как се работи с доставчици на декларирани данни...", поясни Арабаджиев.

По думите му не е възможно тол системата да заработи на 6 януари.

„Като цяло философията на въвеждането на тол системата е сбъркана. Философията в момента е да постигне събирането на едни суми, които да бъдат 290 млн. от леките автомобили и над 4 млн. от камионите и автобусите. Имаме 3 млн. леки автомобила и 100 хил. превозни средства – автобуси и камиони. Как камионите ще генерират повече приход от 3 млн. коли?”, попита от своя страна Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във