Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Транспортният министър одобри поскъпването на таксиметровите превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписа промените в наредбата за таксиметров превоз, с които ще се увеличи първоначалната тарифа за услугата. 

От транспортното министерство поясняват, че е предвидено първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. 

"Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор", подчертават от ведомството.

В началото на месеца Росен Желязков обяви, че с новата формула таксиметровата услуга ще поскъпне с около 1 лев. Простите изчисления показват, че в София първоначалната такса ще е между 1.54 лв.- 1.76 лева.

Тези цени вероятно ще се задържат през цялата година. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

В края на декември Комисията за защита на конкуренцията се обяви против идеята за двойно до тройно увеличение на първоначалната цена на таксиметровите превози. 

"Евентуално увеличение на първоначалната такса би трябвало да стане на база на индивидуалното решение на всеки участник на пазара, отчитайки търсенето и предлагането, а не в резултат на регулация да бъде увеличена първоначалната такса за всички участници на пазара", подчертаха от КЗК.

Министерството на транспорта казва, че при приемането на новите текстове в наредбата внимателно е изследвано решението на Комисията за защита на конкуренцията.

"Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е производство за застъпничество за конкуренция, чиято основна цел е да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията. С въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване на нарушаване на конкуренцията", категорични са от ведомството и добавят, че наредбата е изпратена за обнародване в "Държавен вестник", а промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във