Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Транспортният бранш започва безсрочна стачка и иска оставката на Аврамова

Превозите на пътници и товари спират безсрочно от 13 януари. Причината е протест на автомобилни и автобусни превозвачи, подкрепен от общо 10 организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива. Протестът ще се изрази в спиране на превози по редовни линии в около 70 града. Ще спрат около 3000 автобуса.

Недоволството е заради обхвата на тол системата и размера на тол таксите. Освен преразглеждане на основите на тол системата превозвачите искат и оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Новата система за таксуване следва да заработи от 1 март, въпреки че премиерът Бойко Борисов нареди на министрите си това да се случи по-рано.

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с тегло между 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това предвижда приетата днес от Министерския съвет Тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа. Тарифата е нова и след влизането й в сила ще замени сега действащата.

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени. Уикенд винетката за леки коли е 10 лв., седмична - за 15 лв., месечна - за 30 лв., тримесечна - за 54 лв. или годишна - за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната - 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната - 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната - 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната - 134 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във