Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Транспортната криза с Турция приключва през април

В края на април ще бъде подписано търговското споразумение между България и Турция, което най-сетне трябва да сложи край на проблемите между двете страни в сферата на пътните и транспортни превози. Това съобщи в Музея на съобщенията транспортният министър Данаил Папазов. Той валидира пускането на пощенска марка по случай 100-годишнината от създаването на футболен клуб "Левски".

"Очаква се на 4 март да бъде насрочена среща между българската и турската администрация, за да се обсъдят детайлно параметрите, които трябва да залегнат в договора", спомена министър Папазов. Той обясни, че с неговия турски колега Лютфи Елван са провели конструктивен диалог, в който двете страни са заявили основните си желания при подновяване на споразумението.

Новост при двустранните взаимоотношения на България и Турция ще бъде, че нашата държава ще започне да връща ДДС на турските превозвачи, които зареждат гориво у нас. Към момента такава практика не съществува, тъй като това икономическо не е изгодно за чуждестранните транспортни фирми. Все пак ако подобна промяна настъпи, цената на българското гориво ще излиза по-евтино за турските превозвачи и навярно те ще го предпочетат, коментира Данаил Папазов. Той посочи, че това ще бъде изгодно и за България, тъй като в нашата хазна ще постъпват повече акцизи от гориво.

"Преди да започнем обаче трябва да се направят необходимите разчети, които ще се изготвят от Автомобилната администрация и ще потърсим помощ от Министерството на финансите, за да защитим най-пълно интересите на държавата", коментира транспортният министър.

Фактурата ще отпадне като превозен документ, щом се легализират превозите и също така всички разрешителни ще бъдат издавани с баркод. Той ще бъде разчитан от електронна система, като целта е да не се допускат грешки, обясни Папазов.

Най-спорната точка, която е възникнала между България и Турция е бил въпросът с разрешителните от и за трети страни. Към момента на България й се полагат 5 хил. годишно, но нашата страна желае увеличението им с още 5 или 6 хил. бройки. Според министър Папазов това наше условие ще бъде удовлетворено от турската страна и по този начин няма да има пречки при подписването на договора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във