Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тракия икономическа зона се прицелва в карго-полетите

Ръководството на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Югоизточна Европа - Тракия икономическа зона инициира серия от срещи с цел увеличаване на карго-превозите и предоставяне на нови летищните услуги за бизнеса в региона.

Екипът на „Клъстер Тракия икономическа зона“, който развива зоната , съвместно с изпълнителния директор на летище Пловдив Спас Шуманов предвиждат да започнат  разговори с авиационни брокери и оператори с цел увеличаване на карго полетите, съобщават от прес-службата на зоната.

Те напомнят, че аеропортът вече бележи неколкократен ръст в превозените товари, на фона на спрените заради пандемията пътнически полети и сега съвместните усилия между двете организации имат за цел, този възходящ тренд  да продължи.

Домакин на първата от тези срещи е бил Спас Шуманов. В нея са се включили и „ инж. Пламен Панчев -  председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“, Катя Стайкова – директор „Връзки с обществеността“ на Клъстера, Синан Емин - член на борда на директорите на „Техно Акташ“ АД,  Пламена Георгиева от отдел „Логистика“ на фирма „Одело България“, Мирослав Арабаджиев и Теодор Арабаджиев – представители на авиационния брокер AIR STAR.

Ангажираме се да предоставим гъвкави и добри условия, които да бъдат рентабилни за дейностите на компаниите“, това е подчертал още в началото на разговора Спас Шуманов. Директорът е отбелязал един от големите плюсове на летището – възможност за 24-часово извършване на товарни полети и наземно обслужване, а не само в дневните часове, както е при други въздушни гари. Той е посочил и възможност за обособяване на редовна карго линия, което ще поевтини превоза и ще позволи по-дългосрочна предвидимост и планировка на логистичните екипи на фирмите.

Представителите на двете компании от Тракия икономическа зона са обсъдили с екипа на AIR STAR, който оперира в този бранш над 15 години, какви са условията за въздушен транспорт на товари, съобщават от прес-службата на зоната.

Радваме се, че г-н Шуманов е амбициозен и инициативен ръководител, в негово лице откриваме съмишленик и партньор в усилията ни за успешно развитие на регион Пловдив. Инвестиционна дестинация Пловдив и в частност Тракия икономическа зона става още по-привлекателна с добре работещо летище за карго и пътнически полети“, това е изтъкнал създателят на зоната - инж. Пламен Панчев.

Той наблегнал и на факта, че в района на аерогарата има железопътна спирка, която е буквално на метри от фирмите в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона. Инж. Панчев е подел инициатива спирката да се използва и чрез жп транспорта работещите в зоната, а и самото летище да имат още един вариант за превоз.

 „Един екологичен транспорт като железопътния е акцент и в нашия проект „Консорциум въглеродно-неутрални индустриални паркове“, това е обяснил по време на срещата инж. Панчев.     

Искаме фирмите в Тракия икономическа зона да научат, че опцията карго полети от летище Пловдив е най-рентабилната за тях в сравнение с други аеропорти. Затова продължаваме срещите компании – летище - карго оператори. Започваме и специална информационна кампания“, за това е информирала участниците в срещата  Катя Стайкова. Стайкова и Шуманов са в основата на инициативата карго-превозите в летищните услуги да бъдат директно промотирани пред бизнеса в региона.

Тук е моментът да припомним, че Тракия икономическа зона обхваща шесте индустриални зони в района на Пловдив, в които за период от 25 години са инвестирани над 3 милиарда евро, а фирмите които оперират на територията й са над двеста.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във