Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Трайчо Трайков: Държавата няма работа в ЕРП-тата

Държавата, според мен, няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков по отношение сделката за ЧЕЗ и решението държавата да влезе в нея. Днес той бе в Специализирания съд, където тече дело срещу него, Симеон Дянков и Иво Прокопиев.

"Държавата няма с какво да допринесе като партньор в компанията и отбеляза, че не случайно тя се е оттеглила, което е подобрило дейността на дружеството. Такива действия на държавата, решения на коляно, взети на момента създават усещането, че държавата не знае какво прави и не знае как да защити интереса на хората", каза Трайков, цитиран от БНТ, по повод желанието на правителството да има участие в ЧЕЗ.

Той каза още, че въпросите по сделката, поставени от хора, които разбират от финанси и инвестиции, не намират отговор и се създава усещане, че истината се скрива или не се казва в пълния й обем - нито от купувача, нито от продавача, нито от държавата. И допълни, че притеснението на обикновените хора се използва от популистки партии като БСП "да раздухват истерии и да бутат в посока национализация и други налудничави идеи". Трайков каза още, че на него не е известно да е имало предложения към държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ. И допълни, че не познава Гинка Върбакова, собственик на "Инерком".

"На фона на цялата неизвестност продавачът изглежда абсолютно убеден, че купувачът има възможност да плати сумата", посочи още Трайков като нещо, което не става ясно около сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във