Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Трайчо Трайков бил в конфликт на интереси

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е бил в конфликт на интереси при отдаването на концесия на Каолин АД, определи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Според нея Трайков е действал в частен интерес в периода 2009-2011-а, защото чак четири години след изтичане на законния срок е подготвил мотивиран доклад и е участвал в приемането на решение на Министерския съвет за предоставяне на концесия на Каолин за добив на подземни богатства от находището Балабана в община Дулово. В същото време бившият министър притежава 278 акции в тази компания.


От комисията заявяват, че Трайков може да бъде наказан с отнемане на министерската заплата в периода на конфликт на интереси и с глоба. В съобщението обаче не се посочва кога точно е дадена тази концесия на дружеството, в което Трайков е акционер, а в Националния концесионен регистър липсва информация за предоставена концесия за находище Балабана. Според регистъра Коалин има концесии, предоставени му в периода 2000-2008 г. за находищата Великан, Саръгьол, Кирешлика, Свобода, Вятово, Средня, Дойранци и Дъбравино.


Интересното е, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси бе сезирана от самия Трайков в началото на юли след предавания по ТВ7, в които водещият Николай Бареков го посочи като един от основните виновници за повишаването на цената на тока заради продавания от Каолин скъп варовик за сероочистващите инсталации. Тогава Трайчо Трайков каза, че е наясно, че комисията е съставена на политически квотен принцип, но вярва в компетентността и съвестта на юристите, които са натоварени с ангажимента да се произнесат по подобни въпроси. Сега обаче мнението му е доста по-различно. За съжаление от днешното решение си правя извода, че тази комисия предпочита да запази благоволението на тези, които са я назначили - отбеляза бившият министър. - Аз се надявах този път да не ставаме свидетели на елементарната балканска политическа отмъстителност, но се оказа, че не успяваме да надскочим себе си. Трайков заяви също така, че да се търси отговорност за решение на Министерския съвет само от един от неговите членове е смешно. Участието ми в колективния орган Министерски съвет се явява като основание за търсене на конфликт на интереси, което мисля, че е достойно за коментиране единствено в сатиричните издания. Решението на комисията е факт. Ще потърся правата си във Върховния административен съд. Ще отида докрай, за да защитя репутацията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във