Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Товарът на кораба "Vera Su" продължава да буди тревога

Заместник-кметът по сигурността и екологията в Община Варна Тодор Иванов е изпратил запитване до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на транспорта във връзка с товара на кораба "Vera Su", съобщиха от местната власт в крайборския град.

Припомняме, че морският съд, който заседна на 20 септември в района на Яйлата и престоя там един месец, бе натоварен с 2800 тона урея (карбамид).

След много усилия на 26 октомври корабът "Вера су" бе изтеглен от скалите край Камен бряг, където бе "закотвен" 36 дни. Операцията стана възможна, след като беше освободен и от последното количество от товара. Корабът бе преместен с помощта на влекачи от кораборемонтния завод „Одесос” във флотския „Арсенал Терем” във Варна. 

Тодор Иванов обяви, че в общината не разполагат с никаква информация - нито за това къде се намира товарът в момента, нито при какви условия се съхранява и дали тези условия отговарят на изискванията на законодателството за опазване на околната среда. Това е причината за питанията до двете отговорни по този случай министерства. И се очакват отговори на въпросите: Има ли в момента карбамид на борда на кораба „Vera Su"? Къде и как е депониран този товар на брега и при какви условия се съхранява? Какви са мерките за безопасност и отговаря за съхранението на товар? След като собственикът на кораба се отказва от плавателния съд и държавата се готви да придобие права върху него, каква ще е съдбата на товара?

„Вярвам, че ще получим бързо информация по поставените въпроси, за да сме спокойни за съдбата на опасния товара, тъй като в общественото пространство вече се появяват информации, че той може да предизвика екологични проблеми“, отбелязва Тодор Иванов

Facebook logo
Бъдете с нас и във