Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Товарооборотът на пристанище "Варна" е близо 9,5 милиона тона

През тази година товарооборотът на пристанище "Варна" достига 9,5 милиона тона. Основните товари са няколко групи. Най-големите клиенти на дружеството са девненските заводи. Близо една четвърт от общия товарооборот е от зърно. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Петър Сеферов пред БТА.

"Числата показват, че тази година през порта са преминали близо 2,9 милиона тона зърно. Обработените контейнери са около 140 хиляди тона. Най-голямата реализирана инвестиция на дружеството през 2016 г. е осигуряването на нов кран на пристанище "Варна Запад", който е на стойност около 3,1 милиона евро. Всяка година фирмата инвестира около 5-6 милиона лева в нови активи и между 4 и 5 милиона лева в инфраструктурата", обясни Сеферов.

Според него такива ще бъдат инвестициите и през следващата 2017 година.

Сеферов уточни, че не очаква догодина да има увеличение на пристигащите във Варна пасажерски кораби. Според него обаче в по-далечно бъдеще картината има шанс да се промени, тъй като от тази година пристанище "Варна" вече е член на Асоциацията на средиземноморските пристанища "Медкруиз".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във