Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Товарният жп транспорт е с близо 17 % ръст по време на кризата

Железопътният товарен превоз се доказа като надежден и ефективен в условията на криза. В България той отбеляза ръст през второто тримесечие на тази година с близо 17 % спрямо същия период на 2019-а. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на транспорта на държавите членки на Европейския съюз. Темата на форума бе „Иновативен железопътен транспорт - свързващ, устойчив и цифров“

Министър Желязков е потвърдил, че България се присъединява към Берлинската декларация за укрепването на функционирането на железопътните товарни коридори. По думите му, включването на конкретни текстове, които регламентират координацията между всички товарни коридори, би допринесло за допълнително подобряване и разгръщане на потенциала на европейския железопътен товарен сектор.

Потенциална възможност за повишаване на атрактивността на железопътния товарен превоз е цифровизацията, е подчертал българският министър. „Подкрепяме инициативата за въвеждане на цифровото автоматично свързване  и вярваме, че програмата за нейното изпълнение ще осигури и необходимото финансиране“, добавя Росен Желязков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във