Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Total засилва присъствието си на испанския електроенергиен пазар

Френската петролна компания Total ще стане кралица на испанския фотоволтаичен пазар. Компанията е успяла да постигне споразумение с разработчика Ignis за осъществяване на слънчеви проекти с мощност 3,3 гигавата (GW) близо до Мадрид и в Андалусия. Инвестицията ще е за близо 3,3 милиарда евро. 

Очакванията са работата по първите проекти да започне през 2022 г. Главната цел е те да влязат в експлоатация до края на 2025 г., а операцията ще бъде платена от Total на Ignis при развитието на проектите. 

Тази операция следва двете споразумения, подписани през февруари 2020 г. с Powertis и Solarbay Renewable Energy за разработване на близо 2GW слънчеви енергийни проекти, които ще включват още 2 млрд. инвестиции, и придобиването през май от Energias de Portugal на портфолиото му от 2,5 милиона договора в жилищния сектор и на две централи с комбиниран цикъл (850 MW), пише eleconomista.es.

С последното споразумение компанията увеличава портфолиото от слънчеви проекти в процес на разработка в Испания до над 5 GW до 2025 г. и позиционира групата като един от основните играчи в енергийния преход на страната, допринасяйки за амбицията на Испания да произвежда 70% от електричеството си от възобновяеми източници през 2030 г. и на 100% до средата на века. 

Портфолиото от слънчеви проекти ще позволи на групата да покрие цялото потребление на електроенергия от своите промишлени централи в Европа до 2025 г. Затова тя ще купува около 6 TWh годишно зелена електроенергия, произведена от испанските й слънчеви централи чрез споразумение за покупка на енергия (PPA), която общо ще покрие повече от 3GW капацитет. Веднъж формализирано, споразумението за покупка на енергия (PPA) ще бъде най-големият договор от този вид между компании в света. 

Благодарение на капацитета си за търговия с електроенергия групата ще може да снабдява всички свои европейски централи с конкурентна зелена електроенергия в съответствие с целта си за въглероден неутралитет. Емисиите на парникови газове от обхвата 2 ще бъдат намалени с почти 2 милиона тона годишно. 

"Total се превръща в един от основните мулти-енергийни играчи в страната, който се намесва както в производството на възобновяема енергия и електроенергия на базата на газ, така и в разпределението на газ и електроенергия. Като нашата амбиция е да предложим чисто и достъпно електричество на нашите испански жилищни клиенти. Испания е приоритетна държава за Total в Европа и възнамеряваме да се възползваме от възможностите за растеж, които страната предлага, за да отговорим конкретно на предизвикателствата на енергийния преход към въглероден неутралитет", каза Патрик Пуяне, президент и главен изпълнителен директор на Total. 

Операцията на Total се присъединява към извършената от Galp за придобиване на част от фотоволтаичните активи, които ACS разработва в операция, която ще достигне оценка от 2,2 млрд. евро. В същото време стъпването на френската и португалската петролни компании в Испания оказват натиск върху испанските електрически компании, пише още изданието. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във