Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Тотал" получи отсрочка за нефта в Черно море

Допълнителни 135 дни получи консорициумът "Тотал Е&П" за търсенето на нефт и газ в черноморския блок "Хан Аспарух". Договорът му е в сила от 2012-а и изтича през септември. Обединението между "Тотал" (40%), австрийската "О Ем Ви"(30%) и испанската "Репсол" (30%) има право да поиска общо три удължавания - на два пъти с по две години и веднъж с до една. За правото да търси енергийни ресурси то плати 40 млн. евро бонус на правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лева.

Сега, с новата отсрочка, най-вероятно ще се направи подготовка за още един сондаж на морското дъно. В края на миналата година във финансовия отчет на французите за третото тримесечие бе посочено, че те са открили петрол при извършения от тях първи сондаж в "Хан Аспарух", но повече подробности не бяха дадени. "Това открива нов сценарий", кратко се посочваше в документа. Проучването започна през април 2016-а със специален сондажен кораб, нает от американската фирма "Нобъл Дрилинг Холдинг". Осъществяването на второто изследване, изглежда, ще даде яснота за състоянието на потенциалните запаси на петрол или на природен газ и дали е търговски изгоден добивът им.

Потенциалните залежи в блока "Хан Аспарух" са основна надежда на България да разнообрази доставките си на синьо гориво, които в момента зависят изцяло от руската "Газпром". По време на първото правителство на ГЕРБ, когато беше сключен договорът с "Тотал", бе обявено, че газът от бъдещото находище ще е с 35-40% по-евтин от този на руската компания. Отделно страната ще получи концесионната такса - в зависимост от добиваните количества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във