Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Тотал" има нов шеф

Патрик Пуян e назначен за генералeн директор на френската нефтена компания Total.

Президент на корпорацията без изпълнителни функции пък става Тиери Демаре. Това съобщи Съветът на директорите, след проведеното днес извънредно съвещание.

Източник от синдиката в компанията посочва, че назначенията са за постоянно, а не са временни, както се очакваше.

51-годишният Патрик Пуян заемаше поста генерален директор на клона на "Тотал" "Рафинаж-Шими" от 2011 г. Той е завършил престижния Политехнически институт, където се обучават инженери на високо ниво, и започна кариерата си в министерски кабинети преди да се присъедини към компанията "Елф" през 1997 г., в клона за изследвания и добив, като работи в Ангола и Катар.
След поглъщането на "Елф" от "Тотал" той продължи кариерата си в същия клон, след което през 2011 г. беше назначен за заместник генерален директор на отдел "Химия и петрохимия". От януари 2012 г. той заемаше поста генерален директор на клона "Рафинаж-Шими" и беше член на Изпълнителния комитет на компанията. Пуян е женен и има четири деца.

68-годишният Тиери Десмаре е брилиянтен стратег, но слаб и понякога много рязък комуникатор. Той превърна "Тотал" във водещата компания във Франция и една от основните петролни компании в света. Но имиджът му дълго време беше опетнен заради реакцията му след потъването на петролния танкер "Ерика" край френския бряг и последвалия го петролен разлив през декември 1999 г.
Десмаре влиза в "Тотал" през 1981 г. и оглавява компанията през 1995 г., превръщайки я в една от най-големите компании в света наред с "Ексон", "BP" и "Шел". През 2007 г. Десмаре отстъпва ръководството на компанията на Кристоф дьо Маржьори, като остава председател на Управителния съвет. Когато през 2010 г. Дьо Маржьори става президент на "Тотал", Десмаре е обявен за почетен президент, като остава в Управителния съвет и президент на фондация "Тотал". Десмаре е бил член на управителните съвети на "Ер ликид", "Санофи-Авентис", "Рено" и "Бомбардие". Той е женен и има три деца.

Досегашният шеф на Total Кристоф дьо Маржьори загина в понеделник в нелепа катастрофа на московското летище "Внуково".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във