Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТОПЛОФИКАЦИОННИЯТ ВОДЕВИЛ СЕ РАЗВИВА ТИПИЧНО ПО НАШЕНСКИ

С нелепите си нападки и сълзливи оправдания двубоят между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и столичния кмет ген. Бойко Борисов за Топлофикация - София съвсем заприлича на водевил. За разлика от комедийния музикален жанр обаче, топлофикационният няма да разсмее публиката и особено абонатите на парното, зашеметени от главоломните цифри в последните си сметки.
Оттук нататък в покорната ни държавица нищо драматично не може да се случи. Със сигурност министърът и кметът ще си останат по местата и ще продължат да се замерят с епистоларни творения. В подготовката им ще бъдат впрегнати все повече и повече експерти и все повече топлофикационни и ценови термини ще изпъстрят следващите писма. Така водевилът ще придобие типично нашенски стил. Колкото до вбесената публика, тя ще продължи да се пита дали нейните пари са помазали само бившия топлофикационен шеф Валентин Димитров (с луксозните му играчки и милионните му сметки зад граница), или са се облажили още неколцина?
На практика дори на бял свят да излезат и техните имена, от това сметките няма да станат по-малки. Напротив, те все повече ще се увеличават, ако и министърът, и кметът не се вслушат в съвета на заместник-председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Хенри Ръсел и не преструктурират финансово губещата софийска топлофикация. Защото, ако се продаде в това си състояние, по всяка вероятност дружеството няма да има никаква стойност, заяви лондонският банкер. Той не пропусна да изтъкне и че единственият цяр за болното столично парно е... висококачествена консултация. Кои точно да са консултантите не бе посочено, но със сигурност те няма да са с български паспорти. Впрочем за това през последните три години настояваха и ЕБВР, и Световната банка. Само дето нямаше кой да ги чуе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във