Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Топлофикациите настояват за до 70% по-скъпо парно и топла вода

Топлофикационните дружества внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране своите ценови за предложения за парното и топлата вода от следващия регулаторния период, който е от 1 юли до 30 юни 2022 година.

Редица топлофикационни дружества са поискали поскъпване. Най-мащабно е искането на "Топлофикация - ВТ" - с над 70% по-висока цена. Следва "Топлофикация Перник", която иска близо 61% увеличение.

От "Топлофикация Бургас" искат над 32% увеличение, а от "ЕВН България Топлофикация" са поискали увеличение с близо 23 на сто. прод"Топлофикация Плевен" предлага 16% ръст на цената, а от Топлофикация София" с близо 15 процента.

КЕВР ще обсъди заявленията на цени на всички топлофикационни дружества и в края на юни ще реши дали и с колко ще се променят цените на парното и топлата вода.

Следизборно и природният газ скочи

На 21 април Комисията за енергийно и водно регулиране определи цена на природния газ от 1 април 2021 г. При нея поскъпването е с около 16%. От комисията изрично уточниха, че то няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те засега остават непроменени.

Постановяването на цената се забави, защото малко преди парламентарните избори енергийното министерство започна проверка на "Булгаргаз" за начина, по който са изчислили поисканото от компанията повишение на цените. Така поскъпването беше отложено за след изборите, а нарушения в крайна сметка не бяха открити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във